Regentonschutting

Regentonschutting
Regentonschutting

Cloiq streeft naar een klimaatbestendige stad. Een stad waarin overlast van droogte en hevige regenval minimaal is. Binnen dit thema hebben wij een project opgezet en uitgevoerd in de Rotterdamse wijk Reyeroord, waarbij participatie, communicatie, droogte en ecologie samenkomen.

De kern van dit project is de regentonschutting. Deze regenton integreert goed in de wijk, door de vormgeving die is geïnspireerd door tuinschuttingen. 

Tien van deze regentonschuttingen zijn “geadopteerd” door bewoners van de wijk Reyeroord. Ze staan in de publieke ruimte maar het kraantje zit aan de kant van de tuin. Op deze manier heeft de bewoner wel de lusten maar niet de lasten: regenwater om naar wens te benutten, en dat zónder ruimte in de tuin te verliezen. Bewoners kunnen er ook voor kiezen om het verzamelde regenwater te delen met hun buren.

 

Door het adopteren van een regentonschutting helpt een bewoner de hele wijk, doordat de ton bijdraagt aan een duurzamere omgang met regenwater. Wanneer er te veel regen valt ontlasten de regentonschuttingen het riool, en schoon drinkwater wordt niet meer verspild aan bijvoorbeeld het sproeien van de tuin. Maar de regentonschutting doet nóg iets moois voor de wijk. Als de ton vol is, loopt het overtollige water de publieke ruimte in. Hierdoor ontstaan er meer natte plekken die droogte tegengaan, en kunnen er andere typen planten gedijen. Zo werken we aan een sterkere ecologische diversiteit.

 

Tot slot is de regentonschutting ook een plek voor een praatje: over het weer, droogte, klimaatverandering of wat je kan doen om jouw wijk leuker en gezonder te maken. Echte verandering begint namelijk altijd bij een goed gesprek. 

Zulke gesprekken werden ook gestimuleerd door middel van evenementen rondom de regentonschutting. Op drie verschillende gelegenheden kwamen buurtbewoners bijeen en is er genoten van verse bloesemdrankjes, hebben kinderen samen met hun ouders regenpijpkunstwerken gemaakt en is er geluisterd naar een spoken word voordracht over de regenschuttington van de Drominee. Ook is de regentonschutting symbolisch onthuld aan buurtbewoners en andere betrokkenen.

 

Vragen of aanvraag kostenraming product Regentonschutting:
info@cloiq.nl

 

Contact voor bewoners Reyeroord: Gemeente Rotterdam, programma Reyeroord+ : Te bereiken via 

reyeroord@rotterdam.nl

 

De Regentonschutting is ook zonder slim systeem leverbaar.