Workshops

DIY

Afkoppelkunst

In de workshop Afkoppelkunst gaan we met kinderen en volwassenen (die kind zijn gebleven) aan de slag met regenpijpen. We starten met een introductie over klimaatverandering en de impact op de leefomgeving. Wat staat ons als maatschappij te wachten als we niet ingrijpen? Wat is droogte en wat is het resultaat van een hoosbui? Maar we schakelen snel over naar de oplossingen. We geven de deelnemers een praktisch middel om hun wijk een stukje toekomstbestendiger te maken.

We doen dat op een laagdrempelige manier. Door het maken van regenpijpkunstwerken, de zogenaamde afkoppelkunst. We creëren bloemen, insecten, fantasiefiguren en zelfs monsters van regenpijpen. We eindigen de workshop met een “processie” door de wijk. Met het afkoppelkunst-vaandel voorop showen we de hele buurt de resultaten in een sierlijke optocht. We inspireren de buurt zo om zelf ook in actie te komen.

De deelnemers krijgen hun regenpijpkunstwerk mee naar huis en bevestigen dit aan hun regenpijp. Het regenwater gaat hierdoor niet meer het riool in, maar vloeit via het kunstwerk naar de planten in de tuin. Schoon drinkwater wordt zo bespaard en het helpt tegen droogte. Het is misschien niet de allesomvattende oplossing maar wel een van de allerleukste om aan te werken. Elk afkoppelkunstwerk brengt ons een stapje dichter bij onze doelstelling: een klimaatadaptieve, inspirerende stad!

Cloiq DIY waterrad
DIY workshops
Cloiq_regenwaterobject
Cloiq Regenwaterobject